BNO kantoren

Verhuizen naar een kleiner pand, het bestaande meubilair hergebruiken en tóch haar identiteit vormelijk heruitvinden: toen de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) in de twee vleugels van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam trok, leek geen uitdaging haar te groot. Stadsgenoot en BNO-lid VEVS Interior Design tekende voor een verrassende, no-nonsense en functionele werkomgeving.

  • Locatie: Amsterdam
  • Land: Nederland
  • Sector: Kantoor
  • Architect: VEVS Interior Design
  • Producten: Amber yellow Tanned peach
  • Fotograaf: Maarten Willemstein

Als voormalig ziekenhuis sprak het Wilhelmina Gasthuis meteen tot de verbeelding van de ontwerpers – al was het maar voor even. “We overwogen om het typische groen van hospitalen als hoofdkleur te gebruiken”, vertelt Rob Van Sprang, eigenaar van VEVS Interior Design. “Of de wanden met tegels te bedekken en operatiezaalkarretjes als opbergruimtes te gebruiken. De locatie bood heel veel inspiratie en mogelijkheden.”

Waarom ze die ideeën dan toch van tafel veegden? Van Sprang: “De BNO is een organisatie die geen onderdeel van het decor mag zijn: ze moet haar creatieve identiteit uitdragen. We moesten met het originele casco en lichtplan werken, maar door de grafische vormen van ons ontwerp extra uit te lichten, vielen de vaste gegevens van de ruimte minder op. Tegelijk lieten we de architectuur in haar waarde.”

Een grafische compositie in de ruimte

Voor de inrichting van de ziekenhuisvleugels baseerde VEVS Interior Design zich volledig op het expertiseveld van de BNO: 2D en 3D – van grafisch tot product- en interieurconcept. Om dat te vertalen naar een real-life omgeving, kozen de ontwerpers voor een spatiaal spel van lijnen en vlakken. “Zoals een Mondriaan,” drukt Van Sprang beeldend uit, “maar dan ruimtelijk”.

“Op dat vlak was het een verrijking om het bestaande meubilair te hergebruiken”, gaat hij verder. “Voor we met het ontwerp begonnen, plaatsten we de vroegere werkplekken, tafels, stoelen en kasten in de ruimte. Dat gaf ons direct een beeld van hoe we een abstracte, grafische compositie konden realiseren.”

Alleen al door zachtroze werkbladen en tussenpanelen toe te voegen en kasten te stapelen, ontstond een spanningsveld tussen de verschillende geometrische vlakken in het kantoor. “Terwijl de geweven vinylvloer door zijn grafische textuur de dieptewerking versterkt”, legt Van Sprang uit. “In de gemeenschappelijke ruimte laten de glazen, vrijstaande frames het toe om functies van elkaar af te scheiden – zoals vergadering van ontspanning. Zwart ingelijst en opgedeeld in geometrische vlakken wekken ze de illusie dat er lijnen in de ruimte staan, waarbinnen een aantal vormen zijn ingekleurd.”

Zachte kleuraccenten

Met de subtiele combinatie zwart-wit-geel-roze gaven de interieurvormgevers een tijdloze look aan de werkomgeving van de beroepsorganisatie. Van Sprang: “Op haar vorige locatie gebruikte de BNO harde kleuren, zoals rood, oranje, blauw en groen.”

VEVS Interior Design stelde een kleurpalet samen dat trendy blijft. “Wit voor de achtergrond, zwart voor het lijnenspel, ambergeel en zachtroze om bepaalde vormen en vlakken in de ruimte te accentueren”, aldus Van Sprang. “Ze vervullen vooral een ondersteunende rol.” Toch stemde de BNO haar huisstijl volledig af op het nieuwe interieur: de website kreeg een rebranding, met wit, zwart, geel en roze als hoofdkleuren.

Een dialoog tussen signaturen

Aan het einde van het project was de BNO een tevreden opdrachtgever. “De kracht van het ontwerp zat dan ook in onze nauwe samenwerking”, verklaart Van Sprang. “Aan de opstelling zoals die vandaag is, gingen vele dialogen vooraf. We zochten samen naar iets spannends, iets complex dat hun signatuur met die van ons verzoende.”

Zo gebruikte VEVS Interior Design voor de inrichting het strak gecomponeerde lijnenspel waar Van Sprangs werk om bekend staat, maar dan wel met een kenmerkende BNO-invulling. “Ik heb natuurlijk een eigen stijl, maar als ik terugkijk naar mijn projecten, zie ik uiteenlopende kleuren en veel verschillen qua gelaagdheid en structuur. Want het uitgangspunt van ieder ontwerp is het unieke verhaal van mijn klant”, besluit Van Sprang.

Voor de zachtgele en ambergele toetsen gebruikte VEVS Interior Design U656 CST - Tanned Peach en U135 CST - Amber Yellow uit de UNILIN Evola collectie.


producten gebruikt in dit project

triangle-up